Shakespeare

Toneel: Shakespeare in Londen

Wie Shakespeare wil zien, moet eigenlijk naar zijn geboorteplaats Stratford upon Avon gaan. Er zijn daar drie theaters die bespeeld worden door de Royal Shakespeare Company.

Theaters

Ook in Londen wordt Shakespeare opgevoerd en wel in de Globe en het Open Air Theater. Andere theaters (zoals The National Theater) doen af en toe ook mee, maar dat zijn uitzonderingen.

Het Globe Theater in Londen

The Globe Theater (ook bekend als Shakespeare’s Globe) is een replica van het originele theater in Londen waar William Shakespeare zijn stukken opvoerde. Het is een openluchttheater met galerijen waar het publiek (overdekt) zit. Om het theater zo echt mogelijk na te bouwen, heeft men technieken gebruikt uit de tijd van de oorspronkelijke Globe, ofschoon geen concessies zijn gedaan aan de veiligheid. Er is een kleine tentoonstelling ingericht en er zijn geregeld rondleidingen door het theater.

In de wintermaanden gesloten

In de wintermaanden is de Globe voor het publiek gesloten (behalve voor de rondleidingen). Dan wordt het gebouw gebruikt voor de opleiding van acteurs. Het toneelseizoen begint in april. Er worden dan afwisselend drie toneelstukken van Shakespeare opgevoerd, waarbij de stukken zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl geënsceneerd worden.

Stratford upon Avon

Stratford upon Avon is de thuishaven van de Royal Shakespeare Company (RSC). Deze organisatie beschikt over drie theaters: het Royal Shakespeare Theater, het Swan Theater en The Other Place.

Shakespeare

RSC produceert niet alleen Shakespeare, maar er is altijd wel een Shakespearestuk in één van de theaters te zien. RSC staat voor kwaliteit, maar ook voor vernieuwing: geregeld tonen ze weer nieuwe interpretaties. Alle serieuze acteurs in Groot Britannië hebben wel eens in Stratford gespeeld.