Stadswandelingen

Waarschijnlijk de beste manier om Londen te leren kennen: een wandeling met een gids. Er zijn een aantal organisaties die dergelijke wandelingen organiseren, maar de oudste en nog altijd de beste is: The Original London Walks. Deze organisatie biedt elke dag, het hele jaar door een groot aanbod van wandelingen. In het hotel is een folder verkrijgbaar waarop ze allemaal staan. Ga op de afgesproken tijd naar het bij de wandeling aangegeven ondergrondsestation. Daar staat de gids, de man of vrouw die diezelfde folder omhoog houdt. Een wandeling duurt twee uur en gaat altijd door, ook als het regent.

Er zijn heel veel verschillende wandelingen, te veel om hier te bespreken. Dit zijn mijn tips:

Jack de Ripper: Elke avond om 19.30 uur, elke avond met een andere gids. Wie Donald te pakken kan krijgen, heeft dé expert in Londen van dit onderwerp. Hij is de schrijver van het boek ‘The Complete Jack the Ripper’.
Wel even een waarschuwing. Ook andere organisaties bieden ‘Jack the Ripper’-wandelingen aan. De beste gidsen hebben de witte folder van The Original London Walks bij zich! (Voor deze plug word ik niet betaald, ik meen dit echt.) Tower Hill

Ghost Walks: Ook elke avond om 19.30 uur, maar wel elke avond een andere. Soms zijn de gidsen verkleed als spook.

Sherlock Holmes: Twee wandelingen, vanaf Bakerstreet en Embankment. De laatste heeft mijn voorkeur, omdat daar de meeste plaatsen te vinden zijn die ook echt in de boeken van Sherlock Holmes zijn terug te vinden.

Pub Walks: Een ideale combinatie: wandelingen in de historie van het oude Londen, afgewisseld met een ‘pint’ in een echte Engelse pub.

Museumwandelingen: Dit zijn wandelingen rond, maar ook in een museum. De bezoeken zijn kort, maar je kunt altijd later nog eens terugkeren. De musea: National Gallery, Victoria & Albert, Tate Gallery, British Museum en de Wallace Collection.

Stadswandelingen: In alle delen van Londen hebben zich historische gebeurtenissen afgespeeld waarover uitgebreid vertelt kan worden. Londen Walks biedt een groot aantal wandelingen aan, waarin de historie van Londen en haar inwoners het onderwerp zijn. In de witte folder én op de website staan de wandelingen uitgebreid beschreven.

Explorer Days: Dit zijn veelal bezoeken buiten Londen. Ze duren een hele dag. Een greep uit de mogelijkheden: Bath, Stonehenge & Salisbury, Richmond & Hampton Court, Oxford & The Cotswolds, The Rye & Dickens Country.