National Theatre

Het National Theatre in Londen

De meeste theaters in Londen zijn commercieel. De National Theatre (NT) is een van de weinige theaterinstellingen in Londen die gesubsidieerd worden. In het gebouw van het NT, het South Bank Center, bevinden zich drie theaterzalen: Olivier (een halfronde arena, waar de decorstukken alleen vanuit de vloer kunnen worden gewisseld), Lyttelton (een meer traditioneel theater) en Cottesloe (een kleine zaal). Het gebouw is helemaal opgetrokken uit beton en de meeste Britten haten het, maar persoonlijk vind ik het wel mooi, zeker aan de binnenzijde. In ieder geval heb je vanuit elke stoel in elke zaal een goed zicht op de bühne.

Diverse voorstellingen

De National Theatre produceert een grote verscheidenheid aan voorstellingen: serieus toneel, comedy, musical, kindertheater, etc. De beste producties worden (afhankelijk van de beschikbaarheid van de spelers) in een commercieel theater voortgezet.

De speeltijd van de NT-producties wil nogal eens variëren. De duurdere musicals blijven vaak een maand of drie, maar de meeste producties worden al na één of twee maanden van het repertoire gehaald.