We Will Rock You

Queen – We Will Rock You in Londen

Net als in de musical Mamma Mia van ABBA is ook We Will Rock You gemaakt rond al bestaande muziek, in dit geval van de formatie Queen, met name de successen van deze groep uit de tijd van Freddy Murcury.

Verhaallijn

Het verhaal van de musical We Will Rock You: over vijftig jaar mag niemand meer zelf muziek maken. Er is alleen nog maar plaats voor de voorgeprogrammeerde muziek met de jongens- en de meisjesbands van Worldsoft.
Op een middelbare school zit een jongen die hele andere muziek in zijn hoofd heeft. Hij noemt zichzelf Galileo Figaro, omdat deze woorden bij hem opkomen. Samen met een meisje sluit hij zich aan bij de ‘Bohemians’ opzoek naar elkaars liefde en de ‘echte’ rockmuziek, op de huid gezeten door de vertegenwoordiger van Worldsoft, die zo is geleend uit de ‘boeven’-stal van James Bond.

De moraal van het verhaal: de muziek van nu stelt niets voor, vroeger was het allemaal beter en echter. Waar heb ik dit eerder gehoord? Van mijn opa denk ik en ja, bij de curtain call bleek dat  geen enkele muzikant uit de begeleidingsband jonger was dan 40 jaar…

Waar staat Queen voor?

Waar stond Queen voor, en speciaal, waar stond Freddy Mercury voor? Hij was toch vooral het symbool van de homocultuur. Deze muzikale grootheid wordt nu dus geëerd met een musical rond de opbloeiende liefde tussen een jongen en meisje. Mercury draait zich om in zijn graf!

Komisch

Het verhaal is geschreven door Ben Elton, een gevierd schrijver en stand up commedian. De dialogen zijn bij tijd en wijlen zeer komisch. De decors zijn opgebouwd rond bewegende videopanelen, wat een heel effectief middel is om het science fiction element van het verhaal uit te beelden. Ja, de muziek is goed gespeeld en gezongen.